Wat is een doula?

ondersteuning-bevallingHet woord doula komt uit het oud Grieks, waar het “helpende vrouw” betekende. Tegenwoordig wordt het woord doula ook wel met ‘bevallingscoach’ vertaald en in zijn huidige vorm is het vak ruim 20 jaar geleden overkomen waaien vanuit de Verenigde Staten. Sinds die tijd maakt de doula onderdeel uit van de verloskundige zorg in Nederland.
Een doula is speciaal opgeleid om jou en je partner tijdens de bevalling te ondersteunen. Vanaf het moment dat de bevalling is begonnen totdat jullie kindje er is, is jouw doula er voor jullie met raad, daad en fysieke ondersteuning. Zij wijkt niet van jullie zijde. Of de bevalling nu thuis of poliklinisch plaatsvindt, of wanneer de bevalling (onverwachts) wordt overgenomen door de gynaecoloog. Een doula is niet medisch verantwoordelijk, bij een thuisbevalling of een poliklinische bevalling is dat de verloskundige en bij een medische bevalling de gynaecoloog.

Een doula maakt het verschil

Natuurlijk heb je ook een verloskundige die er voor je is, maar voor haar is het meestal niet mogelijk om de hele bevalling bij je te blijven. Jullie staan er daardoor tijdens de geboorte van jullie kindje ook veel alleen voor. Het komt het geboorteproces ten goede als er de hele tijd professionele begeleiding is en daar zorg ik voor. Deze vorm van begeleiding wordt continue begeleiding genoemd en heeft tal van voordelen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de continue begeleiding door een doula er in hoge mate toe bijdraagt dat de bevalling aanzienlijk vlotter verloopt, vrouwen minder behoefte hebben aan medische pijnbestrijding en er minder kunstverlossingen plaatsvinden.
Dat is allemaal geweldig, maar naar mijn menig is het mooiste verschil dat ik maak dat mijn cliënten na afloop van de begeleiding aangeven zo tevreden terug te kijken op de bevalling. Ook als die bevalling anders is gelopen dan van tevoren gedacht of gehoopt. Zij hebben zich gehoord en gesteund gevoeld tijdens het hele proces en er was iemand die voor hen opkwam toen ze dat zelf even niet konden.

Voor wie is een doula?

Mensen denken wel eens dat er een speciale reden moet zijn om een doula bij de bevalling te vragen, maar dat hoeft helemaal niet. Ik ben er voor iedereen die goed voorbereid de bevalling in wil gaan en tijdens de bevalling professioneel gesteund wil worden. Ik begeleid single mama’s, stellen en gezinnen in alle samenstellingen. Ik sta open voor alle culturen, achtergronden, afkomsten, gebruiken en (bijna) alle verantwoorde wensen. Misschien ga je bevallen van je eerste kindje en vind je dat een beetje spannend of ga je bevallen van een tweede kindje na een minder fijne eerdere beval ervaring; doula ondersteuning is altijd van grote meerwaarde. Ik informeer je, vertel je over keuzes die je hebt en ik denk met je mee over wat voor jullie fijn en helpend kan zijn. Ik doe dat zonder oordeel en met respect voor alle keuzes die jij en je partner maken.

Ik ben als doula actief in Haarlem, Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp, Heemstede, Zandvoort, Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Bennebroek, Santpoort, Driehuis, IJmuiden en andere plaatsen binnen een straal van max. 30 km rondom Haarlem.

col-img

Duo doula

The best of both worlds…lees meer

col-img

EN DE PARTNER DAN?

Net zoals een doula géén verloskundige of kraamverzorgende is, is zij niet de partner van…lees meer

col-img

WERKWIJZE

Als doula begeleid ik jou (en je partner) tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd…lees meer

col-img

Tarieven

We bieden verschillende mogelijkheden…lees meer

Robert Jan & Rieneke, ouders van Imme

“Wij hebben jouw persoonlijke begeleiding als heel speciaal ervaren. Je combinatie van vakkennis, inlevingsvermogen, acupressuur en heel veel persoonlijke aandacht heeft ons een prachtige bevalling opgeleverd.”