Werkwijze

2 Doula’s: the best of both worlds

Sinds eind 2020 vormen wij, Willeke en Nelleke, samen een vast doula-duo met dezelfde waarden over positief, bewust en relaxed samen bevallen. Zo hebben jullie altijd een vertrouwd en liefdevol gezicht aan je zijde tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling wisselen we elkaar niet af; je krijgt dus de continue support van één doula. Tijdens de zwangerschap leer je ons beiden kennen. Dit kun je van ons verwachten:

Kennismaking & intake – rond week 20

Tijdens dit bezoek van 1 à 1,5 uur komt één van ons bij je langs om kennis te maken en te bespreken wat wij voor jullie kunnen betekenen. De ander van ons duo (video)belt hiernaast ook met jullie, zodat jullie kennis kunnen maken en zien of wij allebei bij jullie passen. Klikt het en voelt het goed aan? Dan ondersteunen wij jullie graag tijdens je zwangerschap en bevalling!

Onze voorbereiding

Tijdens de zwangerschap bespreken we in vier bezoeken van 1,5 tot 2 uur uitgebreid de opties, keuzes, wensen, angsten en verwachtingen rondom de geboorte van jullie kindje. Waar en op welke manier je dit ook wilt. Met speciale aandacht voor jullie persoonlijke verhaal en eventuele eerdere ervaringen. We werken aan ontspanning en vertrouwen in het geboorteproces voor jou en je (beval)partner. Wij wisselen elkaar ieder bezoek af en de laatste keer voor de bevalling komen we samen zodat je ons beiden goed leert kennen.

1e bezoek: Kennis is kracht – week 26-28

We geven informatie over het geboorteproces zodat je begrijpt wat er in je lijf gebeurt en wat je kunt verwachten. We bespreken jullie specifieke aandachtspunten en wat je als (beval)partner kunt doen om de mama to be te ondersteunen tijdens de zwangerschap en bevalling. We informeren je over procedures en protocollen en de keuzes die je hebt. Naast plan A, bespreken we ook plan B.
Met de info en handvatten uit dit gesprek gaan jullie zelf aan de slag om jullie wensen samen te voegen in jullie geboorteplan.

2e bezoek: Jouw geboorteplan – week 30-32

Tijdens dit bezoek bespreken we jullie plan en hoe wij hier als doula aan kunnen bijdragen. Ook is er ruimte voor ontspanning, spinning babies (bevorderende houdingen) en praktische tips. Hierna zetten jullie de laatste puntjes op de i in jullie geboorteplan.

3e bezoek: Ontspannen richting je bevalling – week 34-36

Volop aandacht voor hoe jij en jullie je voelen met de bevalling in aantocht. We hebben speciale aandacht voor dingen die je nog lastig vindt. Daarnaast ondersteunen we je om bewust, met vertrouwen en ontspannen voor te bereiden op de geboorte en alle aanstaande veranderingen. We verwennen je met persoonlijke aandacht en een ontspanningsoefening en/of -massage.

4e bezoek: De finishing touch – week 36-38​

Dit bezoek komen wij, Willeke en Nelleke, samen langs en nemen we met z’n allen de laatste dingen door. We leren elkaar nog beter kennen voor een fijne connectie tijdens de bevalling. Al met al een ontspannen bezoekje mét een kleine verrassing om jouw verlof extra relaxed te maken.

Continue support tijdens de bevalling

Wanneer de bevalling begint, komt één van ons zodra jij het gevoel hebt dat je ons nodig hebt of het gewoon fijn vindt dat we erbij zijn. Van jouw doula krijg je volledige aandacht én de praktische, fysieke, emotionele en liefdevolle ondersteuning die jij en jullie nodig hebben. Ook maak je kosteloos gebruik van onze geboortebal. Tijdens de bevalling wisselen we elkaar niet af; je krijgt de continue support van één doula. Jouw doula blijft tot jullie na de geboorte gesetteld zijn, vaak is dit ca. 2 uur na de bevalling.

Na de bevalling

Een paar dagen na de bevalling komt de doula, die jullie tijdens de bevalling heeft begeleid, kort even langs. Ze kijkt dan hoe het gaat en jullie bespreken de bevalling kort na. Na ca. 4 weken komt zij nogmaals langs om samen terug te blikken op de bevalling en het traject mooi af te sluiten.

Altijd bereikbaar

Vanaf ons eerste contact tot week 37 zijn wij op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar via e-mail en indien nodig telefonisch. Vanaf week 37 maken we een appgroep zodat we nog gemakkelijker met elkaar in contact zijn. Vanaf dan tot aan je bevalling staan we 24/7 voor je klaar en na een telefoontje is jouw doula binnen ca. 1 uur aanwezig bij je bevalling. Tot 6 weken na je bevalling zijn we op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar voor vragen.

Jouw wensen voorop

Onze begeleiding is nooit standaard, maar altijd afgestemd op jou en jullie. Heb je andere wensen of wil je een andere invulling, dan staan wij daar natuurlijk voor open. In plaats van een bezoek bij jullie thuis kunnen we bijvoorbeeld ook mee tijdens een bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog. Ook in het tijdspad zijn we flexibel, zeker als we wat later in je zwangerschap pas met elkaar in contact komen.
 

col-img

WAT IS EEN DOULA?

Het woord doula komt uit het oud Grieks…lees meer

col-img

Duo doula

The best of both worlds…lees meer

col-img

En de partner dan?

Net zoals een doula géén verloskundige of kraamverzorgende is, is zij niet de partner van…lees meer

col-img

tarieven

We bieden verschillende mogelijkheden…lees meer

Mayla, mama van Marten

“Ik denk nog zo vaak terug aan hoe mooi mijn bevalling was. Hoe fijn onze kleine geboren werd. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat dat grotendeels door jouw aanwezigheid kwam, Willeke. Jij hebt de rust bewaakt en mij kracht gegeven. De bevalling waar ik zo bang voor was en waar ik zo huizenhoog tegenop keek, is nu een prachtige, liefdevol gekoesterde herinnering.”