Mama Angelique

Achteraf kunnen we zeggen dat de cursus samen bevallen ons goed heeft geholpen om ons voor te bereiden op wat een bevalling met zich mee brengt en hoe je de diverse fasen het beste kunt opvangen. Wij hebben er heel veel aan gehad en kunnen iedereen die zwanger is, deze cursus aanbevelen.
’s Middags heeft Angelique wat last van krampen. Zijn het weeën?

Geen idee want het is voor ons beide het eerste kindje. Ik geeft aan om dan misschien de eerste pufoefening, geleerd tijdens de cursus, toe te passen waarop Angelique aangeeft, “Wat als het geen weeën zijn, dan heb ik straks niets meer aan de eerste oefening.. “
De krampen/weeën volgen elkaar wel snel op en we besluiten te gaan timen. Volgens de SB theorie zouden we in de ontsluitingsfase kunnen zitten wat inhoudt dat er ongeveer 10 minuten tussen de weeën zit. Deze weeën zouden we moeten zien als de Zwitserse bergtop die langzaam wordt beklommen, waarvan je de top bereikt en daarna weer richting dal gaat. Alles gemiddeld een minuut durend.
Tijdens het timen blijkt dat er maar 2 a 3 minuten tussen de weeën zit. We besluiten het ziekenhuis te bellen en mogen langskomen.
Eenmaal op weg in de auto komt spontaan de SB theorie weer naar boven borrelen: Rode cirkel, groene cirkel! We moeten vooral in de groene cirkel blijven want deze zorgt voor de aanmaak van oxytocine. De rode cirkel zorgt voor de aanmaak van adrenaline wat weer weeën-remmend werkt. Bij het eerste het beste rode stoplicht vraag ik aan Angelique of ze nog steeds de krampen voelt. Ze knikt ja, gelukkig. ”Groene cirkel, groene cirkel”, roepen we tegen elkaar. We kunnen er zelfs om lachen!

In het ziekenhuis blijkt Angelique al 4 cm ontsluiting te hebben. De hele ‘ontkenningsfase’ hebben we blijkbaar al overgeslagen. Dat is mooi meegenomen. De bevalling is dus echt begonnen!
Tijdens de sterker wordende weeën, heb ik Angelique geholpen deze op te vangen door middel van de geleerde technieken. De rug weeën kon ik opvangen door tegendruk te geven. Later vertelde Angelique mij dat ze me tijdens de hele bevalling amper heeft gezien (wat nogal logisch is als je achter iemand staat) maar dat ze wel heel veel heeft gehad aan de gegeven tegendruk op haar onderrug.
Tussentijds spiekte ik ook even op de monitor waar de weeën grafiek te zien was. Hier zag ik niet het beloofde mooie Zwitserse gebergte maar eerder het ruige Andes gebied. De weeën volgende elkaar snel op en van tussenpauzes was nauwelijks sprake.
Angelique gebruikte tijdens de hele bevalling de diverse ademtechnieken die haar goed door de weeën heen hebben geholpen. Ze werd zelfs door het medisch personeel de koningin wegpuffen genoemd.
Toen ze in de pers fase terecht kwam, werd haar door het medisch team gezegd: “Hap lucht nemen, kin op de borst en persen.” Angelique gebruikte echter de aangeleerde K-klank manier van de SB cursus i.p.v. de kin op de borst wat voor haar relaxter was.
6 uur na de start van de bevalling werd onze prachtige dochter gezond en wel geboren!

col-img

Testimonials

Wil je meer ervaringen lezen? …meer ervaringen