Mama Anna

Voor mijn man, Rens, en mij was de keuze voor een doula snel gemaakt. Al vroeg in de zwangerschap van onze zoon Adam, besefte ik dat ik graag een echte expert bij de bevalling en de aanloop ernaartoe wilde hebben. Verloskundigen blijven immers niet altijd de hele bevalling bij je. Doula’s doen dat wel. Bovendien bereid je samen met een doula je bevalling intensief, maar in je eigen tempo, voor.

Er zijn veel onderzoeken die het positieve effect van de aanwezigheid van een doula bij de geboorte onderschrijven. Mijn ervaring sluit daar helemaal bij aan. Dankzij onze doula Willeke waren we beter op de bevalling voorbereid en is onze bevalling rustiger en fijner verlopen. Daar ben ik zeker van.

 

Mijn ervaring

Na een nacht vol beginnende weeën en weinig slapen, belden Rens en ik Willeke op of ze wilde komen. De weeën begonnen toen intensiever te worden. Toen Willeke echter gearriveerd was en de zon opkwam, zwakten de weeën af en lagen de aanstaande ouders al snel te slapen.. We besloten dus maar dat Willeke nog even naar huis zou gaan en weer zou komen als wij daar behoefte aan hadden. Dat was aan het begin van de avond. Willeke kwam weer en al snel kwam ook de verloskundige langs. Tijdens de weeën was Rens eerst nog de persoon waar ik steeds om vroeg en die ik dichtbij wilde hebben, maar al snel kwam Willeke daarbij. Zij kon mij perfect helpen met ontspannen en het laten komen en gaan van de weeën.
In de loop van de avond en nacht bleek dat het met de ontsluiting niet echt opschoot. De weeën waren er zeker, maar ze deden hun goede werk niet voldoende. Dat was een moeilijk moment. De door mij zo vurig gewenste natuurlijke thuisbevalling, kwam hierdoor erg in gevaar. Willeke heeft me ook hierbij geweldig geholpen. Ze zorgde dat ik zeker wist dat ik het echt goed vond om naar het ziekenhuis te gaan en toen die beslissing genomen was, hielp ze me om er helemaal achter te staan.
In het ziekenhuis ging onze verloskundige naar huis en wisselden de verloskundigen van het ziekenhuis en de verpleegsters elkaar af. Willeke was er de hele tijd als constante factor voor mij en Rens. Na de paar uur slaap die de ruggeprik ons alledrie bracht, bleek dat ik gewoon natuurlijk zou kunnen bevallen en geen keizersnee nodig zou hebben. Achteraf een enorme opluchting. Ondanks de ruggeprik begon ik steeds meer druk en steeds meer persdrang te voelen en al heel snel bleek ik 10 centimeter ontsluiting te hebben en kon de echte geboorte van Adam beginnen. 25 minuten later was hij er. Onze zoon.

De geboorte en de bevalling zijn voor ons de geweldige ervaring geworden waar we op hoopten. De aanloop thuis was steeds rustig en ontspannen en op geen enkel moment was het te veel. De beslissing om naar het ziekenhuis te gaan was moeilijk op het moment zelf, maar achteraf geweldig. Eenmaal daar ging alles snel en soepel en ik heb geen negatieve ervaringen gehad in het ziekenhuis die ik van tevoren vreesde. Van al deze stappen en momenten was Willeke deelgenoot en toen ze na een paar dagen op bezoek kwam om Adam weer te zien voelde dat voor ons alledrie zo vertrouwd. We zijn echt een team geworden met z’n vieren die dag en nacht. Ik vond het ook zo mooi hoe Willeke de liefde tussen Rens en mij en ons en Adam aan mij kon beschrijven. Een geweldig moment van realisatie voor mij.

 

Waarom Willeke

De keuze voor een doula is een makkelijke voor mij. De keuze voor Willeke als doula is nog makkelijker. Willeke is heel erg betrokken, open, deskundig, rustig en lief. Ze zorgt dat ze heel goed op de hoogte is van jouw wensen en verwachtingen en bewaakt die zorgvuldig. Dat vergroot de kans de je op een positieve manier op je bevalling terugkijkt enorm. Willeke ging helemaal mee in mijn wens van een zo natuurlijk mogelijke bevallig en liet mij hierin volledig vrij. Ik wilde niet of zo min mogelijk nadenken over negatieve aspecten van het baren van een kind. Ik wilde niet eens denken aan de mogelijkheid van bevallen in het ziekenhuis. Willeke steunde mij hierin. Toen op het moment zelf bleek dat het helemaal natuurlijk bevallen geen optie was, steunde Willeke mij in het loslaten van die wens en het opnieuw bekijken van de situatie. Zo knap van haar en zo fijn voor mij.

Onze verloskundige vertelde achteraf dat ze ook erg blij was met Willeke. Willeke liet haar alle vrijheid om haar werk te doen en deed tegelijkertijd háár werk. Zo hoort het natuurlijk, maar volgens onze verloskundige gaat het in de praktijk niet altijd zo.

col-img

Testimonials

Wil je lezen hoe andere ouders het ervaren hebben? …lees meer

Willeke
Tijdens de voorgesprekken met Anna en Rens werd al heel snel duidelijk dat Anna heel erg graag thuis wilde bevallen en eigenlijk niets wilde weten van mogelijke dingen die anders zouden kunnen lopen. Anna koos er heel bewust voor om alle gedachten die ook maar enigszins de medische kant uitgingen volledig te negeren. Ze wilde ook niet dat ik daar iets over zou vertellen en natuurlijk heb ik die wens gerespecteerd.Tijdens de geboorte van Adam kreeg ik het dan ook wel een beetje benauwd toen bleek dat Anna’s ontsluiting heel langzaam vorderde. Het zou best eens kunnen dat we tóch naar het ziekenhuis zouden moeten…. We hebben samen nog heel veel weeën weggezucht, verschillende houdingen geprobeerd en Anna heeft zalig lang in bad gezeten, totdat zij zelf op het punt kwam dat zij voelde dat het beter was om naar het ziekenhuis te gaan. Doordat Anna deze beslissing zélf heeft kunnen nemen, heeft zij dit later ook nooit als vervelend ervaren. Ook in het ziekenhuis hebben we Anna’s wensen gevolgd en is kleine Adam vlot en zonder verder medisch ingrepen geboren.