Mama Julia

Wij kijken nog steeds met ontzettend veel plezier terug op de geboorte van onze dochter. Mede dankzij jou is die dag in ons geheugen terecht gekomen als een onvergetelijk, positief moment in ons leven. Ik denk dat dat komt omdat we van tevoren zo goed hadden besproken wat we wel en wat we juist niet prettig zouden vinden tijdens de bevalling. Natuurlijk weet je niet hoe het uiteindelijk loopt.

Maar het feit dat we met jou verschillende scenario’s hadden doorgenomen, maakte dat we eigenlijk nergens voor vervelende verrassingen zijn komen te staan. Ook niet toen het uiteindelijk een keizersnede werd.Natuurlijk was het jammer dat dat nodig bleek te zijn. Maar ik heb steeds het gevoel gehad dat er op het goede moment de goede beslissingen zijn genomen. Hierdoor is ook nu – drie maanden later – die keizersnede niet als een traumatische gebeurtenis blijven hangen. Maar juist als een logisch gevolg op alle weldoordachte fasen waar we die 24 uur eraan voorafgaand met elkaar doorheen gegaan zijn. Tijdens de weeën was je een enorme steun voor ons. Zeker ook voor de aanstaande vader. Je rol als vrouw is gewoon ‘erdoor heen zien te komen’ – waarbij jij trouwens ook een fantastische ondersteuning was. Maar voor een partner is het soms veel lastiger om goed te zien wat hij nu precies kan doen. Door hem aanwijzingen te geven, heeft hij zich op een hele prettige manier nuttig en betrokken gevoeld bij de geboorte. Overigens ben ik überhaupt heel blij dat we met zijn drieën zo lang mogelijk hebben aangestuurd op een natuurlijke bevalling. Doordat ik daardoor een groot stuk van het normale geboorteproces heb doorgemaakt, kon ik me denk ik toch beter voorbereiden op haar komst dan als dat niet zo geweest was. Zowel in de voorgesprekken als bij de bevalling zelf hield jij precies de goede balans tussen afstand en nabijheid. Ongelofelijk knap zoals jij bij een dergelijk intiem verhaal zo’n toevoeging weet te zijn, zonder dat je een moment teveel bent. Mijn vriend en ik hebben het idee dat we het intenser met zijn tweeën beleefd hebben, juist door jouw aanwezigheid. Die maakte dat wij ons volledig op elkaar en op het nieuwe leven konden richten. Tot slot ben ik heel erg blij met de foto’s en filmpjes die je gemaakt hebt tijdens en na de keizersnede. Dat hadden wij zelf nooit op die manier kunnen doen. Daarmee zijn de hiaten die er voor mij natuurlijk tijdens de operatie geweest zijn, als het ware opgevuld. Door die beelden voelt haar geboorte nog completer. Kortom, heel erg bedankt, naar ons idee ben je een doula zoals het bedoeld is, van onschatbare waarde dus!

col-img

Testimonials

Wil je meer ervaringen lezen? …meer ervaringen

Willeke
Julia en Michiel wisten tijdens de zwangerschap al dat de kans dat de geboorte van Aurelia in een keizersnede zou eindigen door een vaatafwijking bij Julia zeer aanwezig was. Tijdens de voorgesprekken hebben we daarom beide scenario’s goed doorgesproken; het scenario ‘normale bevalling’ en het scenario ‘als het een keizersnede wordt’. Uiteindelijk lagen er ook 2 geboorteplannen, waar Julia en Michiel hun wensen duidelijk in hadden verwoord.
Toen de bevalling zich aandiende zijn we al snel, volgens plan, naar het VUmc gegaan en daar kregen we alle ruimte om de bevalling voor Julia zo voorspoedig mogelijk te laten gaan. Helaas bleek een keizersnee toch niet te vermijden en wat was het toen fijn dat Julia en Michiel ook daar goed op voorbereid waren. Beiden kijken terug op een positieve ervaring en dat doet mijn doula-hart goed. Een bevalling kan anders lopen en bijvoorbeeld eindigen in een keizersnede die je liever vermeden had, maar als de voorbereiding en ondersteuning tijdens het proces goed is geweest, dan kan ook een keizersnede een positieve ervaring zijn.
Toen Julia later zwanger was van zoontje Skipio koos zij ervoor om hem middels een geplande keizersnede geboren te laten worden. We hebben samen zulke goede gesprekken gehad over hoe zij en Michiel dat dit keer graag wilden, dat ik verder niet meer bij de keizersnede ben geweest.